7 Eylül 2018 Cuma

Sosyal Meydan 🕺🏼💃🏻


Selam millet, herkes iyi mi?



Telefona bakma sıklığımız o kadar arttı ki, bunda sosyal medyanın etkisi tabi çok yüksek. Cep telefonu olmayan birine hastalıklı gibi bakmaya başladık, sanki bizden değil. ‘Nasıl olmaz ya? Şaka mısın? Telefonsuz insan mı olur ’ gibi gibi.
E çok doğal!  yeni doğan bebeler bile ana karnından çıktığı an önce ebesini sonra fotoğrafını çeken o telefonları görüyor. 

Ayrı bir örnek; Geçenlerde asansör bekliyorum,  asansör bulunduğum zemin kata geldi ve içinden beş kişi falan indi, kadın erkek inenlerin hepsi elindeki telefona baka baka tek sıra halinde önümden geçit yapar gibi geçtiler.  Yani el hareketi çek, nanik yap kimsenin ruhu bile duymaz. 
Resmen telefon ve sosyal medyanın kölesi olduk! o kadar geniş bir ‘meydan’ki koş koş bitmiyor ve her gün yeni bir şey keşfediyorsun.

Ben sosyal medyayı seviyorum sevmiyorum değil ancak garibime giden çok olay var;

Özellikle şu trendler beni benden alıyor!  Hani araba giderken inip dans etmeler falan. 3-5 Like almak için gelmeyin bu oyunlara.
Bebekler uyurken yüzlerine üst üste dizilen mısır gevrekleri (Bu ne saçma sapan bir akımdır). Lüks arabaların, lüks teknelerin önüne yatmalar sonra bir haltmış gibi bu fotoğraf ve videoları paylaşma saçmalığı.  Sonra diğer özentilerin vakit kaybetmeden aynısını yapması. 

Hele dünya nüfusunun yarısından fazlası makyör ve makyöz olmuş, ortalık makyajdan geçilmiyor, eline  pudrayı, rimeli, allığı alan geçiyor kamera karşısına. Ben bir profesyonel makyöz olsam inanın acayip sinir olurum bu duruma! yıllarımı vermişim, almadığım eğitim kalmamış, çalışıp çabalamışım sonra ne o  birileri gelsin sağdan soldan gördükleriyle yüzünü gözünü boyasın, makyaj ustasıyım diye videolar paylaşsın, para kazansın!! Ohh Ne güzel iş !

Bir de havada uçuşan kocişkolar, aşkitolar, canişkolar,bebişkolar .... Bu nedir arkadaş!!  40 yıllık ‘koca’ oldu kocişko. ‘Koca’nın dijital dönüşümü böyle olmamalıydı, bir ağırlığı bir karizması vardı! Kızlar yapmayın etmeyin!  

Ayrıca fenomenleri takip edip attığı her resim ya da videonun altına küfür ve beddualarını kusan fesat bir grup var. Hatta çoluk çocuğuna kadar sövüyor. Çünkü hep o geziyor,  o eğleniyor, o Zengin, o güzel, o yakışıklı sürekli o, o, o .. Yahu adam ya da kadın her neyse kendi reklamını yapıyor orada  sen kendini küfür ya da beddua ederek parçalasan ne olur?  Otur sen de bir şeyler yap fesatlıktan öleceğine. Ne bileyim doğa resmî falan çek paylaş. Anılarını yaz yap bir şeyler. Öyle oturduğun yerden bir halt olmuyor, tavuk değilsin. 

Neredeyse komple soyunup fotoğraflarını paylaşanları şöyle bir köşeye koyuyorum.  Yani bir iç çamaşır tanıtımı ya da plaj kıyafeti reklamı değil. Adam ya da kadın her neyse soyunmuş banyo da, salonda, balkonda büzmüş dudaklarını, çekmiş fotoğrafını atmış meydana. Bir de foto shop dan geçilmez, koca memeler, ince bel, karın bölgesine yapılan baklavalar, kola eklenen pazılar vs. Biz dijital dönüşümü biraz yanlış anladık, farklı tarafından bakıyoruz. Dönüşüme ayak uydurmak bu değil!

Ya ölmüş yakınıyla selfie yapıp paylaşanlar. Allah’ım bu ne manyaklıktır!!!  Amaç dikkat mi çekmeye çalışıyoruz? İlgi odağı olmaya mı? Sevilmeye mi ihtiyaç var? E gerçekten çüş diyorum!

Son olarak görgüsüzlük konusunda Everest dağını aşmış olanlar. Giydiği ayakkabıdan, çantadan, kıyafetten tutunda yediği yemeğe, pırlantasına, arabasına kadar ‘alın gözünüze sokuyorum’ diyenler. ‘Bak benim var senin var mı?’ Kimse bana bunun zenginlik olduğunu anlatmasın. Ben buna esaret diyorum. 

Şimdi bu anlattığım Sosyal medya türlerine bakıp Türkiye’nin bazı gerçeklerini anlamak çok da zor olmasa gerek;

Genel olarak telefon bağımlısı
Bir kısım özenti
Bir kısım sadece konuşan üretmeyen
Bir kısım emek hırsızı
Bir kısım paranın esiri 
Bir kısım dünya yansa umurunda değil

He yiğidin hakkını da verelim!  yukarıda bahsettiklerim benim gördüğüm ve tuhafıma giden profiller ancak sosyal medyayı gerek paylaşımlarıyla, gerek verdiği bilgilerle, gerek bize kazandırdıklarıyla sonuna kadar iyi kullananlarda var .. hepsine sonsuz teşekkürler.
Amaç zaten bu olmalı, bir şeyleri paylaşıyorsak karşı tarafa verdiğin mesajın mutlaka bir anlamı ve katma değeri olmalı. Hani’ bin düşün bir söyle’ derler ya şimdi ‘bin düşün bir paylaş’ dönemi ve o Paylaştığın şey karşı tarafın yüzünde bir tebessüm bile yaratıyorsa ne mutlu sana 😂

Hadi eyvallah! demeyeceğim bu sefer 🤫 deme diyorlar… hadi görüşürüz 👋👋





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder